top of page
Zoeken

Hoe herken je een clickbait?

Bijgewerkt op: 2 okt 2023

Hier is een eenvoudige manier om te zien of je naar een clickbait artikel kijkt:


Als de kop je vertelt hoe je je moet voelen in plaats van je eigen reactie te laten bedenken, is het waarschijnlijk clickbait.


Nieuwslezers overal ter wereld kunnen zich identificeren met de teleurstelling als ze op een veelbelovend ogende kop klikken en ontdekken dat de inhoud weinig te maken heeft met wat er wordt beloofd.


Koningin Beatrix was er in 1999 vroeg bij met haar conclusie dat dit kwam door de commercialisering. Zij had zelf de ervaring dat journalisten niet correct wilden zijn. Media die met eenzijdige berichten komen en hoor en wederhoor laten lopen. Koningin Beatrix wist toen al het probleem van de Nederlandse pers samen te vatten met de iconische uitdrukking: ‘De leugen regeert.’


Het bedenken van over-the-top, hyperbolische en extreme krantenkoppen blijkt anno nu de sociale norm. Nieuwssites en kranten zijn schaamteloos begonnen te liegen en presenteren de leugen als een feit. Enkel om de klik te krijgen en de lezer binnen te hengelen. Wat lag er nu precies ten grondslag aan deze tendens? Is het verdienmodel veranderd?


Artikelen zijn geen nieuws meer maar ruis rond advertentieruimte

Clickbait is de tool voor mainstream media die er zo voor zorgen dat meer mensen hun artikel lezen. In werkelijkheid komt de informatie, waarnaar jij op zoek was, nauwelijks meer aan de orde. Dit maakt voor het nieuwsmedium niet uit of je het artikel nu wel of niet leest. Zij hebben immers al aan je verdiend als jij op die kop klikt en willekeurige advertenties krijgt voorgeschoteld. De vraag die je je nu mag stellen ligt voor de hand: wie bepaalt het nieuws?


En dit gaat nog een stap verder. De clickbait kwestie is niets nieuws. Maar wat voorheen slechts een lichte ergernis was, heeft een meer sinister familielid erbij gekregen. Dit is iets voor een volgende column...


 
 
 

Comments


bottom of page